Algemeen
Het vinden van de juiste hypotheek is niet eenvoudig. Welke hypotheekvorm het meest geschikt is voor u, hangt af van uw persoonlijke situatie en of u voor zekerheid kiest of juist een aanvaardbaar risico durft te nemen. Tegenwoordig kunt u kiezen uit meer dan 500 verschillende hypotheek vormen. Ze zijn echter allemaal te herleiden tot basis vormen basisvormen: annuïteiten hypotheek
• De levenhypotheek; • De spaarhypotheek; • De beleggingshypotheek; • De aflossingsvrije hypotheek.
Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een lening die u afsluit om een eigen huis te kunnen kopen. Hiervoor dient het huis meestal als onderpand. Het geleende bedrag moet u gedurende de looptijd of op de einddatum van de hypotheek aflossen. Bovendien moet u rente betalen over de lening: de hypotheekrente.
Fiscaal voordeel
Hypotheekrente is meestal aftrekbaar. Daarom kan het afsluiten van een hypotheek fiscaal voordelig zijn, zelfs als u over eigen geld beschikt.
Aandachtspunten
U kunt kiezen uit een hypotheek-vormen aantal hypotheekvormen. Wat de juiste hypotheek voor u is, hangt af van wat u zelf wilt en wat uw financiële middelen en mogelijkheden zijn. Neem de volgende punten in acht:
• Hoeveel bestedingsruimte wilt u per maand overhouden? • Hoe stabiel is uw persoonlijke en financiële situatie? • Hoeveel risico wilt u nemen?
Veranderen van hypotheekvorm
Persoonlijke en financiële omstandigheden kunnen veranderen. Hierdoor kan het voorkomen dat een eerder gekozen hypotheekvorm niet meer de meest ideale is. In dat geval kunt u meestal van hypotheekvorm veranderen.
Overlijdensrisicoverzekering
Overlijden kan voor de nabestaanden tot grote financiële problemen leiden, indien niet voor een adequate verzekering is gekozen. Of en voor welk bedrag u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, is afhankelijk van uw gezinssituatie. Een aantal hypotheekverstrekkers stelt een overlijdensrisicoverzekering te allen tijde verplicht.
Het overbruggingskrediet
U kunt een overbruggingslening afsluiten als u een nieuwe woning wilt kopen, maar uw oude woning nog niet heeft verkocht. Deze lening lost u af zodra de oude woning verkocht is.
De bankgarantie
In het koopcontract van een woning is meestal een waarborgsom opgenomen. Deze dient u te betalen als de koop niet doorgaat vanwege een reden anders dan een in het contract genoemde ontbindende voorwaarde. De hypotheekverstrekker kan voor de betaling van die waarborgsom een garantie afgeven, de bankgarantie, indien u zelf de waarborgsom niet kunt of wenst te betalen.
|